Sarrasin

Le sarrasin (Fagopyrum esculentum) est une espèce de plantes à fleurs, annuelles, de la famille des Polygonacées cultivée pour ses graines consommées en alimentation humaine et animale.

Malgré son appellation courante de blé noir, le sarrasin n'est pas un blé, mais qualifié comme pseudo-céréale (on cosomme les graines plus ou moins comme les céréales)

Récolte: Récolte d’un essai parcellaire, coupe, moisson reposant 4 à 5 jours, retournage 1 à 2 fois et seulement ensuite battage.

Buchweizen war über Jahrhunderte wegen des hohen Proteingehaltes, dessen Wertigkeit, dem Gehalt an wertvollen Mineral- und Spurenelementen und zusätzlichen gesundheitsfördernden Sekundärmetaboliten ein wesentlicher Bestandteil der menschlichen Ernährung. Durch die enormen Fortschritte der Pflanzenzüchtung und der damit verbundenen Quantensprünge in Ertrag und Qualität weniger Hauptkulturarten, ist Buchweizen – und damit leider auch dessen genetische Ressourcen – in der Schweiz fast vollständig verschwunden. 

Die ETH in Zürich ist im Besitz einer wervollen Buchweizensammlung von Friedrich J. Zeller, die sie im Rahmen eines NAP-Projektes (PGREL-NN-0046) soweit zu vermehren, dass diese in Feldversuchen charcterisiert und in die Genbank eingelagert werden können. 83 Samenmuster konnten 2025 in den Svalbard Gloab Seed Vault eingelagert werden.

For centuries, buckwheat was an important component of the human diet thanks to its high protein content and quality, its valuable minerals and trace elements, and its additional health-promoting secondary metabolites. However, with rapid advances in plant breeding and the resulting leaps in yield and quality of a few major crop species, buckwheat — and, unfortunately, its genetic resources — have almost completely disappeared from Switzerland.

Since 1999, a national action plan has been in place: the “National Action Plan for the Conservation and Sustainable Use of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (PGRFA)” and is implemented through targeted projects and funded by the Bundesamt für Landwirtschaft. One of these projects (Leader: Institute of Agricultural Sciences at ETH Zürich)  focuses on multiplying the buckwheat collection to a scale that allows for field trials, characterization, and the subsequent storage of the varieties in the national gene bank.

The first 83 accessions have been transferred in October 2025 to the Svalbard Global Seed Vault.

 

 

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