149 - Greeson

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Greeson, or Greensboro.

Of “Greeson,” Clark reports a veritable mountain of information.  His technical description Is a model of how much information can be noted by a close inspection of one stem of wheat: “Plant winter habit, midseason, midtall; stem glaucus, white, midstrong to strong; spike awnless, oblong-fusiform, middense, erect to inclined; glumes aglarous, white, midlong, wide; shoulders wide, square to elevated; beaks wide, obtuse, 1mm long; apical awns few, 2 to 20 mm. long, somewhat incurved; kernels white, midlong, soft, ovate, acute; germ midsized; crease midwide, deep; cheeks rounded; brush small, midlong.”[xvi]

Distribution: grown in Chatham, Randolph and Guilford Counties, NC.

History—According to W.H. McLean of Whitsett, NC, ‘this variety originated by a man whose name was Greeson, and has been grown in this country for a number of years and is very popular.’ He reported that it constituted 40 percent of the wheat grown near Whitsett, Guilford County, NC, in 1919.”  [The seed now maintained in the Idaho germplasm bank under the name ‘Greeson’ was evidently obtained, “date unknown,” from H. P. Moffitt, of Ramseur, NC.]

Synonym– ‘Greensboro.’  Because the seed was obtained at a fair held at Greensboro, NC, this name is used for the variety in Randolph County, NC, where the wheat is most widely grown.” (Randolph County Agriculture: Wheat, 2013)

Accession

Numéro d'accession unique (MCPD 2):
149
Numéro de l'accession parente (MCPD):
CI6320
Nom de variété (MCPD):
Greeson
Nom d'accession (MCPD 11):
GREESON
Synonymes (MCPD):
CI6320
Code variété (MCPD):
9-007-26
Nom commun français (MCPD):
blé tendre
Cropname (MCPD 10):
soft wheat
Nom latin (MCPD):
Triticum AESTIVUM ALBIDUM
Genre (MCPD 5):
Triticum
Ssp (MCPD 8):
AESTIVUM ALBIDUM
Covariété (MCPD):
albidum
Actif accession (MCPD):
oui
STATUT (MCPD):
vivante
Présence sur la liste positive PAN (MCPD):
Non
Type de sélection (MCPD 19):
Cultivar traditionel ou variété locale
Année d'inscription de la variété:
1919
Année d'abandon:
1960

Origine et provenance

Pays d'origine (MCPD 13):
United States of America
Instcode donateur (MCPD 22):
USA124 - USDA-ARS-NPS BARC-West
Pays donateur (MCPD):
United States of America
Provenance texte (MCPD):
USDA BELTSVILLE
Obtenteur(1) (MCPD):
USA124 - USDA-ARS-NPS BARC-West
Sélectionneur ou maintenance (MCPD 18.1):
Mr. Greeson, Guilford County
ANCEST (MCPD 20):
VARIETE DU PAYS

Autres numéros

BGRC (MCPD):
19597
Pedigree (MCPD):
06TAE0073
Autre numéro:
CI6320

Multiplication et conservation

Nombre min. de grains pour conserv. (congélateur):
180 g
Nombre min. de grains pour conserv. (frigo):
250 g
Nombre min. de grains pour conserv. (Svalbard):
100 g
Prochaine année de multiplication:
2025

Évaluation de la culture

Année de récolte (MCPD):
2015
Rendement (blé):
3
Poids de mille grains (MCPD):
47,00

Description (blé)

Type de croissance (blé 4.1.1):
Automne
Densité de l' épi (blé):
faible/éparse
Barbe (blé):
mutique (faible aristation jusqu'à 10 mm)
Couleur de la graine (blé):
jaune ambrée
Couleur de la glume (blé):
blanc à jaune

Évaluation de la culture (blé)

Epiaison (blé):
157
Précocité (blé):
211
Longueur (blé):
101
Index feuille (blé):
114.3
Index épis (blé):
80.2

Résistance céréales

Hivernage (blé):
très faible à faible
Verse (blé):
très faible à faible
Septoria nodorum plante (blé):
intermédiaire
Septoria nodorum Epi (blé):
faible
Résistance Oïdium (blé):
3.0
Résistance Rouille jaune (blé):
6.0
Résistance Rouille brune (blé):
3.0

Qualité boulangère (blé)

Protéine (blé):
12.9
Zéleny (blé):
30.0
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